Algemene voorwaarden en Huisreglement

1. Toepassingsgebied

Kom je op bezoek bij Suske en Wiske Land? We maken dan graag met jou een aantal goede afspraken. De algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle reservaties bij Suske en Wiske Land. Deze voorwaarden zijn van toepassing op al onze doelgroepen namelijk scholen, groepen, feestjes en individuele bezoekers. De vergoeding en tarieven die we gebruiken vind je terug op onze website. Van de algemene voorwaarden kan niet afgeweken worden.

2. Reserveer je bezoek

Om Suske en Wiske Land te bezoeken maak je bij voorkeur een reservatie vooraf. Ons programma heeft een beperkte capaciteit en loopt telkens in lussen. Dus zonder reservatie is het niet zeker dat je kunt starten. Voor schoolbezoeken, groepsbezoeken en verjaardagsfeestjes is reserveren altijd verplicht. Om te reserveren moet je minstens 18 jaar zijn.

2.1. Werkwijze van reserveren

 • Elke aanvraag verloopt via een link op onze website.
 • Particulieren kiezen een activiteit uit ons aanbod en selecteren vervolgens in de beschikbaarheidsagenda de gewenste datum. Direct na de reservatie ontvangt men een bevestiging van het geboekte tijdslot.
 • Groepen ontvangen na de 5 werkdagen een elektronische bevestiging of bijkomende vragen om uw reservatie te kunnen behandelen.
 • Na ontvangst van de elektronische bevestiging, is de reservatie definitief.

2.2. Annulering

Kosteloos annuleren is voor particulieren mogelijk tot één werkdag voor het geplande bezoek, voor groepen tot 5 werkdagen voor het geplande bezoek. Annuleer je nadien of kom je niet opdagen op het gereserveerde tijdstip van bezoek, dan rekenen we jou het volledige bedrag aan.

2.3. Wijziging reservatie

Wil je de datum van het bezoek wijzigen, het programma aanpassen, of verwacht je meer of minder deelnemers, dan bekijken we samen met jou wat er mogelijk is. Ook hier vragen we jou dit minstens 5 werkdagen voor het bezoek via e-mail info@suskeenwiskemuseum.be te melden. Anders moeten we je aanvraag misschien annuleren en gelden de voorwaarden onder 2.2.

2.4. Overmacht

Suske en Wiske Land kan niet aansprakelijk gesteld worden als de werking van het interactief museumparcours (de Striptoer) op het moment van het bezoek gedeeltelijk of volledig uitvalt, bijvoorbeeld door technische problemen, ziekte van personeel,…. Er is geen recht op enige vergoeding voor directe en/of indirecte kosten die de bezoeker naar aanleiding van het bezoek heeft gemaakt. In dit geval krijgt de bezoeker wel de keuze om om te boeken naar een andere datum die voor bezoeker en Suske en Wiske Land passen of om kosteloos te annuleren.

3. Aanbod en tarieven

Hieronder vind je onze bezoekformules per doelgroep. Alle tarieven zijn in euro en vrij van btw. Deze tarieven gelden vanaf 7 mei 2024 en onder voorbehoud van wijzigingen.

3.1. Scholen

Klassen van de 2de en 3de graad van het basisonderwijs of leerlingen van groep 5 t.e.m. groep 8 van Nederlandse scholen vormen onze hoofddoelgroep. Er kunnen maximum 2 groepen met in totaal 54 leerlingen tegelijkertijd deelnemen aan het interactieve doe-parcours (de Striptoer) en dit op maandag, dinsdag, woensdag (voormiddag), donderdag en vrijdag. De scholen kunnen zelf hun ideale programma samenstellen.

3.1.1. Striptoer

Het basisprogramma bestaat uit een striptoer, die start om 9.30 uur of 13 uur. Deze rondleiding duurt ongeveer 2 uur. De prijs per deelnemende leerling bedraagt 7,50 euro, de begeleidende leerkrachten nemen gratis deel.

3.1.2. Striptoer + (teken)workshop

De striptoer kan aangevuld worden met een (teken)workshop o.l.v. een educatief medewerker. Deze workshops starten om 11.30 uur of om 15 uur en duren 1 uur. De prijs voor de combinatie Striptoer en workshop bedraagt 11,50 euro per leerling, de leerkrachten nemen gratis deel.

3.1.3. Gebruik refter/tuin in combinatie met Striptoer en/of workshop

Schoolgroepen die dat wensen kunnen tijdens de middag gedurende 1 uur onze refter gebruiken of in de tuin picknicken. Dat kan om 11.30 uur na de Striptoer om 12 uur voor de Striptoer om 12.30 uur na de Striptoer en de workshop. De prijs voor het gebruik van de refter (of tuin) is gratis. De prijs voor een drankje (optioneel) bedraagt 3 euro per leerling.

3.1.4. Buitenactiviteit

Deze activiteit kan mee geboekt worden, aanvullend op eerder vernoemde programma’s. De kinderen gaan tijdens deze leuke en leerzame activiteit actief aan de slag in de tuin van Suske en Wiske Land. Als leerkracht begeleid je zelf de groep. Let op: Een groot deel van de tuin is bos, voorzie dus zeker gepaste kledij.

3.1.6. Ontlenen doekoffers

Met de stripkoffer kunnen leerkrachten de stripfiguren naar de klas brengen, geschikt voor leerlingen van de 2de en 3de graad basisonderwijs (een ideale voorbereiding of nabespreking van je bezoek). Deze koffer bevat leuke (kaart)spelletjes ter inspiratie, een film over het leven en werk van Vandersteen, een quiz, na te spelen stripscenario’s, enzovoort. Als alle opdrachten en spelletjes gespeeld zijn, eindigen de leerlingen elk met hun eigen strip. Je kunt de koffer gratis ontlenen, gedurende maximum 1 week, maar je moet hem wel vooraf reserveren. Een aanvraag gebeurt via een e-mail naar info@suskeenwiskemuseum.be

 

3.2. Groepen kinderen

Jeugdgroepen krijgen hetzelfde aanbod en dezelfde tarieven als scholen. Het aantal deelnemers bedraagt minstens 12 en maximum 54. Per 5 kinderen moet er een begeleider aanwezig zijn. Deze neemt gratis deel. Dit aanbod geldt tijdens de Belgische schoolvakanties.

3.3. Individuele bezoekers

Individuele bezoekers kunnen kiezen voor de interactieve rondleiding en/of een bezoekje brengen aan de werkkamer van Willy Vandersteen of de tuin. De bezoekers kunnen ook terecht in onze cafetaria voor een drankje of aan de balie voor de giftshop.

3.3.1. Aanbod tijdens het schooljaar in België

Een interactieve rondleiding voor groepen individuele bezoekers tijdens het schooljaar op woensdag start om 14 uur. Een rondleiding duurt 1u45. Je kunt ook enkel een bezoek brengen aan de site en de oude studio Vandersteen en de tuin tussen 10-16 uur.

3.3.2. Aanbod tijdens de Belgische schoolvakanties (maandag t.e.m. vrijdag) en in onze openingsweekenden

Tijdens de weekdagen van de schoolvakanties (behalve feestdagen en de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar) en in onze openingsweekeinden starten de interactieve rondleidingen om 10 uur, 13 uur en 15 uur. De rondleiding duurt 1u45.

3.3.3. Prijs

 • 0-3 jaar: gratis
 • 4-7 jaar: €10 per kind
 • Vanaf 8 jaar: €15 per deelnemer
 • Lerarenkaart: €10
 • ICOM-kaart: gratis
 • Enkel bezoek oude Studio Vandersteen + tuin van 10-16 uur: vanaf 4 jaar €5

3.4. Verjaardagsfeestjes

We bieden verjaardagsfeestjes aan voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Het minimum aantal deelnemers is 6 (5 kinderen en 1 volwassene die hen begeleidt). Deze verjaardagsfeestjes kunnen plaatsvinden tijdens het schooljaar op woensdag van 14u tot 16u30 en tijdens schoolvakanties om 10 uur. Reservatie voor verjaardagsfeestjes is verplicht.

De prijs bedraagt 12 euro per persoon (kind of volwassene).

Een verjaardagsfeestje duurt 2,5 uur en omvat: de Striptoer, een hapje en een drankje en een buitenactiviteit.

3.5. Vergaderruimte huren

Suke en Wiske land biedt een vergaderruimte voor maximum 10 personen aan voor verhuur tijdens werkdagen van 9 uur – 17.00 uur.

De prijs wordt per uur aangerekend. Het  1ste uur betaal je 25 euro, per volgend uur betaal je 10 euro/uur.

In deze prijs is het gebruik van beamer en scherm, whiteboard en flipchart mee inbegrepen, net als water (bruisend en plat), koffie en thee. Extra catering kan op voorhand worden besteld tegen betaling.

3.6. Locatie huren

Suske en Wiske Land wil een plek zijn waar alles kan gebeuren en is daarom geheel of gedeeltelijk te huur voor particulieren of bedrijven, bijvoorbeeld voor huwelijken, communie/lentefeesten, bedrijfsevents, …

Omdat de vraag hier telkens zeer specifiek is (bv. catering, begeleide rondleiding, …) moet de klant steeds een aanvraag indienen. Als de vraag haalbaar is, doen we een marktconform prijsvoorstel.

4. Wijze van betaling

Betaling voor een individueel of groepsbezoek kan ter plaatse, cash of via een elektronische betaalkaart (geen kredietkaart).

Scholen, groepen of bedrijven kunnen ook betalen via een factuur. De factuur wordt na het bezoek opgesteld en per e-mail naar het bij reservatie opgegeven e-mailadres verzonden. De betaling moet gebeuren binnen de 30 dagen na de ontvangen factuur. Is de factuur niet tijdig betaald, dan wordt de algemene inningsprocedure van Suske en Wiske Land gevolgd.

 

5. Klachten

Ben je ontevreden over onze service, spreek bij voorkeur dan onmiddellijk een medewerker aan. Op die manier kunnen we misschien snel ingrijpen. Een probleem melden kan ook via e-mail info@suskeenwiskemuseum.be.

 

6. Bescherming van je persoonsgegevens

Om via het online reservatiesysteem te kunnen reserveren, moet je over een account beschikken. De persoonsgegevens die je daarbij invult, verwerken wij conform de toepasselijke wetgeving inzake privacy.

Jouw persoonsgegevens zullen uitsluitend worden gebruikt om je aanvraag, de reservatie van je bezoek en eventuele facturatie in orde te brengen. Ze worden niet aan derden doorgegeven.

Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten, kan je je op onze website www.suskeenwiskemuseum.be aanmelden voor de nieuwsbrief en onze facebookpagina volgen. Zo kom je als eerste alle nieuwtjes van Suske en Wiske Land te weten.

 

7. Contactgegevens

Suske en Wiske Land te 2920 Kalmthout, Beauvoislaan 98 wordt beheert door Robotland. Met vragen kun je terecht tijdens de openingsuren via e-mail info@suskeenwiskemuseum.be of telefonisch: +32 (0)3 666 64 85.

 

8. Huisreglement

Bezoek je Suske en Wiske Land? Heel fijn en van harte welkom!

Neem je even de tijd om de afspraken van ons huis te lezen? Bedankt!

 • Door een bezoek te reserveren of een ticket te kopen ga je akkoord met dit reglement en ben je dus bereid om tijdens je bezoek rekening te houden met de richtlijnen van onze medewerkers.
 • Kom op tijd, en meld je (groep) aan bij de balie. Zo kan de Striptoer voor iedereen stipt starten. Ben je te laat, dan schuif je in.
 • Je jas kan je kwijt op onze kapstokken en rugzakken in de daarvoor voorziene bakken, op eigen verantwoordelijkheid. Lockers zijn er niet.
 • Houd er rekening mee dat voor jongeren onder de 18 jaar altijd minstens 1 volwassen begeleider aanwezig is, zowel tijdens de Striptoer als in de andere ruimtes en tuin.
 • Scholen of groepen jongeren kunnen de refter reserveren om een meegebrachte lunch op te eten. Voor individuele bezoekers is er geen picknickruimte voorzien. Dranken worden aangekocht in de cafetaria.
 • Onze gebouwen houden we rookvrij, en we vragen je om ook buiten niet te roken. Zo houden we samen onze omgeving kindvriendelijk.
 • Huisdieren zijn op onze site niet toegelaten met uitzondering van assistentiehonden.
 • Respecteer de rust in het gebouw.
 • Volg altijd de instructies van onze medewerkers in geval van een noodsituatie of een evacuatieoefening. De evacuatieplaats bevindt zich voor de ingang van het museum.
 • Suske en Wiske Land aanvaardt geen aansprakelijkheid voor lichamelijke en materiële schade, diefstal of verlies als gevolg van een bezoek aan onze site.
 • Begeleiders blijven steeds bij hun groep en zijn voor hun groepsleden verantwoordelijk. Defecten of vernielingen aan de gebouwen of in de tuin zullen op de bezoekende organisatie verhaald worden.
 • Hopelijk vind jij het milieu even belangrijk als wij. Draag dus niet alleen zorg voor het groen in de tuin, maar recycleer ook je afval en volg de tips van Suske en Wiske die je vindt in de cafetaria.
 • Vergat je iets tijdens je bezoek? Verloren voorwerpen kun je tot 1 maand nadien ophalen tijdens onze openingsuren.